- nl
- fr
Natuurlijk is het risico op ziekteoverdracht groter in openbare toiletten dan op een privé toilet thuis. Maar dat geldt voor alle druk bezochte publieke plaatsen. Niet de eigenlijke toilet hygiëne, maar vooral een goede hand hygiëne is trouwens vooral belangrijk.
De kans dat men een ziekte oploopt door op een openbaar toilet plaats te nemen, is relatief klein. De bacteriën kunnen dankzij de huid immers niet zomaar ons lichaam binnendringen. Door toiletpapier op de bril te leggen, wordt het bacteriën wél aanzienlijk gemakkelijker gemaakt om gevoelige plekken te bereiken. Dat is dus geen goed idee.
De meeste overdrachten van ziektekiemen gebeuren trouwens niet via de wc-bril, maar via de handen! Goed de handen wassen na elk toiletbezoek en daarna zoveel mogelijk het contact met stoffen handdoeken, lichtschakelaars, doorspoel mechanismen en deurklinken vermijden, is dus boodschap.
Maagdarmproblemen en chronische blaasontstekingen zijn met andere woorden meestal niet het gevolg van een gebrekkige toilet hygiëne, maar van povere hand hygiëne. Dat bordje “handen wassen verplicht” hangt er dus niet zomaar.
Ook SOA’s worden niet via contact met een toilet bril overgedragen. Het is theoretisch niet uitgesloten, maar in de praktijk is er nog geen enkel geval geregistreerd. Men kan dus geen SOA oplopen in een openbaar toilet, maar wel en uitsluitend via seksueel contact.
De vorm van een openbare toiletbril is zeker niet toevallig gekozen. De uitsparing vooraan verhoogt de toilet hygiëne aanzienlijk. Contact tussen intieme delen en de wc-bril wordt immers maximaal vermeden. Dames kunnen dankzij de vrije ruimte bovendien gemakkelijker met toiletpapier aan de slag zonder daarbij de bril met de handen aan te raken.
De toenemende maatschappelijke bewustwording over openbare toilet hygiëne is ook onze beleidsmakers niet ontgaan. Vele gemeenten investeren fors om meer publiek sanitair te voorzien.
Door een “plas app” te downloaden op uw smart phone kan men snel de beschikbare openbare toiletten in de buurt lokaliseren. De toilet hygiëne wordt bovendien door de app gebruikers beoordeeld en gedeeld. Zij die niet over een smart phone beschikken, kunnen in vele gemeentes tegenwoordig ook een analoog “plas plan” verkrijgen.
Ook het strenge beleid inzake wildplassen en de forse GAS-boetes die men riskeert, kaderen in een bredere visie. Tenslotte wordt ook meer en meer aandacht besteed aan gender neutrale toiletten in openbare gebouwen. Kortom, toegankelijk publiek sanitair staat wel degelijk op de politieke agenda.
Ook het strenge beleid inzake wildplassen en de forse GAS-boetes die men riskeert, kaderen in een bredere visie. Tenslotte wordt ook meer en meer aandacht besteed aan gender neutrale toiletten in openbare gebouwen. Kortom, toegankelijk publiek sanitair staat wel degelijk op de politieke agenda.
Vandaag leven er nog steeds een dikke 2 miljard mensen zonder adequate sanitaire voorzieningen. Deze problematiek wordt elk jaar op 19 november door de VN onder de aandacht gebracht via World Toilet Day.
Het is zeker niet onverstandig om de nodige attributen op zak te hebben om altijd en overal maximale toilet hygiëne te verzekeren. De handgel zonder water en toilet bril ontsmetter van D2S Pharma zijn daarvoor bijzonder handig. De mogelijkheden en voorwaarden om deze producten ook in uw zaak te verdelen, kan u via het contactformulier aanvragen.